Vízhordás az erdei forrásokból

Napjainkban egyre forróbb és szárazabb nyarakkal nézünk szembe. A klímaváltozás már nem csak mendemonda, hanem perzselő csókját saját bőrünkön érezzük. Évről évre kevesebb csapadék hullik le hazánkban, annak is több, mint a fele kevesebb, mint 3 hét alatt. Így az év nagy részén száraz, súlyosan aszályos időszakkal nézünk szembe, amikor viszont lehullik hatalmas zivatarokban jelentkezik, nagy károkat és árvizeket okozva. A meleg és száraz időkben lehullott kevés mennyiségű csapadék is szinte azonnal elpárolog. Ezáltal az a kevés víz sem jut be az alsóbb talajrétegekbe, ahonnan ivóvizeink nagy része származik.

Ásványvíz közvetlenül a csapból

Hazánkban többnyire minden településen szinte ásványvíz minőségű víz folyik a csapból. Így sokak számára érhető el tiszta ivóvíz, szükségtelenné téve a palackozott ásványvizek vásárlását. Sokan azonban még így sem hajlandóak csapvizet inni mondván, hogy abban rengeteg baktérium, hormonok és kórokozók találhatóak. Nos nekik van egy jó javaslatom!

Pilisi Parkerdő 2021

Forrásvíz az erdő mélyéről

Nem kell palackozott ásványvizet, sem csapvizet fogyasztaniuk, sem drága tisztító berendezéseket vásárolniuk ahhoz, hogy kiváló minőségű vízhez jussanak. Elég lenne csak hetente/kéthetente eltúrázni egy forráshoz és feltölteni vízkészleteinket.

Édesapám és párja kéthetente járnak ki egy forráshoz, hogy megtöltsék palackjaikat friss vízzel. Apukám már a csapvizet sem hajlandó meginni mert annyira beleszeretett a közvetlenül a földből érkező kristálytiszta vízhez. Ebből készíti otthon a buborékos vizet is egy szódagép segítségével. 

Kiszáradt meder

Azonban nem minden forrásból folyik a  víz állandóan. Amikor tavaly márciusban a barátommal elindultunk, hogy mi is megtapasztaljuk milyen az amikor magunknak hordjuk a vizet messziről, ért némi meglepetés. A pilisi erdőben található János-forráshoz igyekeztünk gyalogosan Pomáz hév állomástól, ám már az erdő szélén gyanússá vált a helyzet a kiszáradt patak medret látva. És ahogy a forráshoz értünk egyértelművé vált, hogy az esőzések hiánya nagyban rányomta bélyegét az éppen hogy csak csordogáló vízfolyásra. Innen ugyan üres kannákkal indultunk hazafelé, de a város szélétől nem messze találtunk egy közkutat. Ami igaz, hogy ugyanazon a csatorna hálózaton van, amin otthoni csapvizek is, de nem csak a tiszta forrásvíz motivált minket.

Pilisi Parkerdő, János-forrás 2021

Walk for water

A Walk for water című kezdeményezés a világ ivóvíz készleteire igyekszik felhívni az emberek figyelmét. Számunkra, akiknek egy karnyújtásra van a tiszta víz elképzelhetetlen, hogy számtalan ember csak hosszas gyaloglás és cipekedés árán jut ivóvízhez, és az sem a legtisztább. Mi is azért sétáltunk pár kilométert, hogy kifejezzük együttérzésünket azokkal a szegény nőkkel és lányokkal, akik naponta többször megteszik ezt az utat, hogy családjuk ivóvízhez juthasson.

2022.08.12.