Rólam

Szia, Adél vagyok...

… fotográfus. Gyerekkorom óta foglalkoztat a körülöttem lévő világ megismerése és megértése, amihez a legjobbnak bizonyult a fotográfia eszközeit elsajátítani, hogy segítségével feltérképezhessem szűkebb és tágabb környezetem bonyolult összefüggéseit. Eleinte csak kedvtelésből fényképeztem a számomra fontos vagy kedves pillanatokat és vizuálisan érdekes történeteket. Idővel azonban elválaszthatatlanná vált a képalkotás és eszmei értékeim kinyilvánítása, amihez az egyetemen szereztem meg a legtöbb szakmai eszközt. 2016 nyarán egy biciklibalesetben kitörtem az egyik metszőfogamat, amit kiváló alkalomnak találtam, hogy belevágjak egy teljesen vegán életmódba. Azóta folyamatosan tanulom azt, hogyan lehetne létezésem során a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyni. Hatalmas feladat úgy alkotóművésznek lenni, hogy közben minden cselekedetemet felülbírálom az alapján, hogy árt-e az élővilágnak vagy sem. Tapasztalataim szerint nem vagyok egyedül az elhivatottsággal, hogy jobb emberré váljak azáltal, hogy a természettel harmóniában élek.

Emellett fontos számomra az is, hogy szeretteimet megajándékozzam bizonyos ünnepnapokon, születésnapokon. Számomra öröm adni, de sokáig nagy fejfájást okozott, miként találhatnám meg a fenntartható verzióját az általam elképzelt ajándéknak. Szakmámból eredően pedig a fényképes, kreatív tárgyakat minden esetben előnyben részesítem, és próbáltam megtalálni a módját, hogyan lehetne ötvözni a low waste és vegán életmóddal. Így született meg az ötlet, hogy egy olyan projektet hozzak létre, amiben ezek az elvek, elképzelések egyesülnek.

„Hatalmas feladat úgy alkotóművésznek lenni, hogy közben minden cselekedetemet felülbírálom az alapján, hogy árt-e az élővilágnak vagy sem.”

A megoldás a natúr és upcycle alapanyagok, a lehető legkisebb energia és szennyezőanyag felhasználásával jött létre. A Maya’s Greenthings tehát egy ajándéktárgy készítő és fotográfiai műhely, melynek alapelve a fenntarthatóság, a természetes vagy újra-alapanyagok használata, és a low waste életmód ötvözése az alkotással. A fényképek nyomtatásához például kender- vagy bambuszpapírt használok. Termékeim palettája széles skálán mozog, a hagyományos printektől, a különböző használati tárgyakig, mint egy csempelap vagy egy kaspó. Elsősorban saját képekből hozom létre a végleges objektumot, de fotószolgáltatásom igénybevételével a megrendelő egyedi elképzeléseit is megvalósítom.

Maya’s Greenthings: egy fenntartható márka

Logómat és a brand nevét igyekeztem tömören, de könnyen értelmezhető, szerethető köntösbe öltöztetni. Fotós lévén adott az alapötlet, hogy az objektív blende lamelláit ábrázoljam, csak a szokásostól eltérő módon. Szerettem volna magát a fenntarthatóség eszmeiségét és a gyökerekhez való ragaszkodást is ábrázolni, így alakult ki az óramutató járásával ellentétes irányba mutató nyilak adaptálása egy hatszögű blendére. Mindez egyben a fenntartható fotografálást és a körforgásos szemléletmódot jeleníti meg számomra. A márkanév is több fontos jelentést hordoz, mint: zöld, azaz fenntartható, dolgok, vagyis ajándéktárgyak, de kihallhatjuk belőle a printing szót, ami a nyomtatott, kézzel fogható fényképekre utal, vagy az angol greetings üdvözlést is. Esetleg “great things”-nek is félre olvashatjuk, ami nagyszerű dolgokat jelentene.

Webshop Termékekről